Апероль: склад, види та способи подачі

ДУМКА 26, Січень 2024, 17:21 62
Апероль: склад, види та способи подачі

Aperol — це помаранчевий гірко-солодкий італійський лікер, створений братами Барб’єрі у 1919 році. Історія говорить, що на пошук ідеального рецепта напою пішло сім років експериментів. До 1950-х апероль пили переважно в Італії. Поява культового коктейлю Aperol Spritz і перша телевізійна реклама бренду започаткували нову віху в історії лікеру — він став справжньою зіркою.

Скільки градусів в Aperol і що у складі

Повну рецептуру напою виробник тримає у секреті. Відомо, що в основі — понад 30 екстрактів трав, рослин і коріння. Наприклад, сьогодні можна замовити Aperol з тирличем, ревінем, плодами хінного дерева. Судячи з виразних відтінків ванілі у післясмаку, у списку інгредієнтів є пряність. Також використовують гіркі та солодкі апельсини, де найцінніше для лікеру — багата на ефірні масла шкірка.
Всі інгредієнти проходять мацерацію у спирті, наповнюючи майбутній Aperol смаком та ароматом. Фінальна міцність лікеру — 11%. Фірмовий жовтогарячий колір створюється за допомогою натурального апельсинового концентрату.

Види апероля

Оригінальний італійський Aperol випускається одного виду у скляних пляшках різних об’ємів — 0,35 л, 0,5 л, 0,7 л, 1 л. Також є велика подарункова версія — 3 л. Купити пляшку помаранчевого лікеру можна онлайн, наприклад, замовивши в маркеті алкогольних штук МАУДАУ.
Виробник підтримує тренд на коктейлі Ready to Serve, випускаючи готовий Aperol Spritz у пляшечках 200 мл. Всередині вже є содова та ігристе вино, а щоб приготувати аперитив, достатньо перелити вміст у келих з льодом і прикрасити скибкою апельсина.
Як правильно пити апероль
У чистому вигляді апероль сподобається любителям гірких діжестивів — додайте пару кубиків льоду до лікеру та подайте в низькому келиху рокс.
Головне застосування Aperol — у складі коктейлів. Найпопулярніший з них — Aperol Spritz. Його появу пов’язують з австрійцями, які у ХІХ столітті утримували північ Італії. Вони розводили щільні місцеві вина водою — так можна було й освіжитись, і не надто сп’яніти. Такий напій стали називати spritz, що з німецької перекладається як «сплеск» чи «бризки». До речі, звідси й плутанина з правильною вимовою: за правилами німецької мови, слово звучить як «шприц», а італійської – «сприц». Зважаючи на те, що коктейль Aperol Spritz придумали вже пізніше в Італії, використовувати слово «шприц» не зовсім коректно.
Освіжаючий, ніжно-цитрусовий коктейль з характерною гіркуватістю традиційно подають у великому винному келиху зі скибкою апельсина, а у Венеції — з оливкою на шпажці. Апероль Спритц ідеальний перед вечерею — аперитив освіжить та посилить апетит.
Любите класичний Aperol Spritz? Його легко не лише приготувати, але й запам’ятати — інгредієнти у рецепті додаються у співвідношенні 3:2:1.
Також з популярним лікером можна приготувати багато цікавих міксів, тож експериментуйте і розкривайте смак напою з різних боків.