«Балабуха»: як з’явилося знамените київське варення

ДУМКА 5, Травень 2023, 14:37 165

Знамените варення «Балабуха» у ХІХ столітті користувалося величезною популярністю і стало кондитерським брендом Києва. Разом з Мій Київ давайте зануримось в історію.

Легенда

Київський кондитерський бренд «балабухи» овіяний легендами. Як каже одна з них, 1787 року придворний кондитер Катерини ІІ Бальї супроводжуючи імператрицю в Києві нібито зламав тут ногу.

Міський староста Семен Балабуха з лікувальною метою поселив травмованого кондитера у своїй садибі на Подолі, де був чудовий сад. Не бажаючи байдикувати кондитер взявся вигадувати для імператриці нове варення. Солодощі припали імператриці до смаку, і Бальї отримав наказ залишитися в Києві і налагодити виробництво десертів для імператорського столу. Але це лише легенда з книги М. Закревського «Опис Києва».

Купець і кондитер

Купець Семен Семенович Балабуха (1771-1853) був службовцем київського магістрату. Кондитерським бізнесом він зайнявся ще наприкінці XVIII ст. Висока якість продукції та заповзятливість зробили його товар дуже конкурентоспроможним.

«Балабуха»: як з’явилося знамените київське варення

Семен Балабуха був батьком вісьмох синів та сімох дочок. Два його сини пішли стопами батька і теж зайнялися кондитерським бізнесом.

1834 року старший син Семена Балабухи Микола придбав на перехресті Олександрівської та Андріївської вулиць (Поділ) особняк з розкішним садом та двома приміщеннями під «цехи варення». Так виникла фабрика Балабух.

За Миколи Семеновича варення стало фірмовим продуктом, що здобув всесвітню популярність і відзначеним нагородами: у 1870 році на Всеросійській виставці, у 1873 та 1877 роках – на виставках у Відні та Празі.

Герцог та варення

Незважаючи на світову славу своєї продукції Микола Балабуха вів замкнутий спосіб життя. Тому навколо його імені виникали чутки та легенди. Одна з них розповідає, що одного разу знаменитий французький герцог Монпансьє, гурман та естет, повертаючись із коронації Олександра Третього, заїхав до Києва. Ціль візиту була цілком зрозуміла: він побажав купити кілька пудів сухого варення фабрики Балабухи.

«Балабуха»: як з’явилося знамените київське варення

Після смерті Миколи Балабухи його кондитерський бізнес перейшов до його сина Аркадія. Незабаром магазин із фірмовими солодощами з’явився на Хрещатику.

Наприкінці ХІХ століття Аркадій Балабуха презентував свою продукцію на Київській контрактовій виставці. Фруктово-ягідні ласощі ставали дедалі популярнішими. За деякими свідченнями, Аркадію Балабусі навіть пропонувала відкрити в Парижі фабрику з виготовлення цукатів.

Дізнатись більше фактів про київське варення ви можете у продовженні на сайті Мій Київ. Там ви можете ознайомитись, як розвивався бізнес Балабухи у подальшому, і яких висот йому вдалося досягти.