Формула горілки

ДУМКА 1, Вересень 2022, 13:36 1732
Формула горілки

Як сказав класик кінематографа: «Горілка всередині, а пляшка – зовні!»

Так, все ж таки, що ж там усередині? І не просто усередині пляшки, а, так би мовити, усередині самої горілки?

З чого горілка складається з погляду хімії?

Насправді, горілка, це етиловий спирт (етанол) розведений водою у певному співвідношенні. Таким чином, хімічна формула горілки у спрощеному вигляді виглядатиме як: С2Н5ОН 40% + H2O 60%.

Спирт отримують шляхом зброджування (фрементації) зернової сировини (пшениця, жито, кукурудза) чи картоплі.

Причому під час виробництва спирту з картоплі разом із етанолом виходить досить багато отруйного метанолу. Що потребує великих витрат на очищення (дистиляцію).

До речі, саме з картопляного спирту вироблялася більшість горілки в СРСР (що багато в чому пояснює не найвищу її якість). 

Також з картоплі одержують більшу частину спирту-ректифікату на території сучасної Росії, Білорусі та Німеччини.

В Україні спирт виробляється в основному із зернової сировини.

Вода

Хоч і вважається, що якісні етилові спирти різного походження не мають специфічного аромату, смаку чи кольору, кожен горілчаний бренд наполягає на тому, що саме смак його горілки є унікальним.

Це правда, смаки різних горілок справді можуть відрізнятися. 

Вода як розріджувач, призводить до утворення водно-етанольних гідратів, в яких молекула спирту нібито замкнена в клітці з молекул води. Вчені припускають, що ці гідрати стимулюють смакові рецептори не так, як чистий спирт чи чиста вода. Різні марки горілки, що використовують різні джерела води, можуть відрізнятися за концентрацією гідратів, що може призвести до відчуття різних смаків.

Також, недистильована вода може відрізнятися своїм характерним набором розчинених у ній солей.

Лимонна кислота

Лимонну кислоту часто використовують при виробництві горілки. Її додають у співвідношенні до 0,1 відсотка загальної маси. Це роблять для пом’якшення смаку спирту та усунення неприємних присмаків, які можуть виникнути при використанні, скажімо, деяких видів мінеральної води.

До речі, зверніть увагу, що велика кількість ароматизованих горілок у наш час мають аромат, створений різними замінниками, а не природними продуктами. Горілка без хімічних ароматичних добавок, у будь-якому випадку, є кращою.

Цукор

Деякі люди жартома називають горілку дієтичним продуктом. У певному сенсі це правда: максимально допустима частка вмісту цукру у горілці – 0,2 відсотка. Пляшка в 750 мл забезпечує лише 5,5 калорій вуглеводного походження. 

Тим не менш, ця сама пляшка навантажить ваш організм 1600 калоріями «не цукрового» походження. Фактично, це – денна норма середньої людини, яка дотримується дієти.

До речі, якщо ми вже про дієти: глютена горілка не містить.

Спирт денатурує білкові молекули та нуклеїнові кислоти, тому ГМО, до речі, також можете не побоюватися.

Метанол

Цей коротколанцюговий спирт може бути присутнім у погано очищеній «паленій» горілці.

Його продукти блокують роботу зорового нерва та сітківки ока на внутрішньоклітинному рівні. До тих любителів метанолу, які належать до розряду неймовірних везунчиків, зір повертається десь упродовж тижня. Невдачливі стикаються з атрофією зорового нерва та повною постійною сліпотою.

Якісно очищена горілка подібних домішок у мінімально помітних кількостях не містить.

Пропанол

Компонент сивушної олії. Цей спирт надає деякого специфічного смаку таким продуктам, як віскі, але також може бути ознакою поганої перегонки горілки. Не найкорисніший для здоров’я компонент. Вважається, що він впливає на центральну нервову систему сильніше, ніж етанол, і одна з його форм може метаболізуватись у хімічні речовини, шкідливі для печінки, такі як ацетон.

Хочемо також додати, що різні народні методи детоксикації неякісного спиртного, такі як кинуті на дно пляшки або склянки кілька зерен чорного перцю (і подібні до них) – не більше, ніж вигадка. Вони просто не працюють. Єдиний спосіб забезпечити собі безпеку  – купувати якісну горілку або правильно готувати її самим.

Що таке царська горілка?

Люди часто задають це запитання. Дехто навіть бачив горілку з такою назвою.

Але якщо то був жарт, то не зовсім смішний. 

Бо царьска горілка, це смертельно небезпечна суміш сірчаної та соляної кислот. Вона здатна розчиняти навіть нерозчинні іншими кислотами дорогоцінні метали (наприклад, золото). Саме тому цей потужний розчинник отримав таку назву. Пити його, звичайно, ні у якому разі не можна!