Лікувальні дієти (столи) за Певзнером

ДУМКА 11, Серпень 2021, 13:46 34
Лікувальні дієти (столи) за Певзнером

Одним з перших творців принципів лікувальної дієтології став Мануїл Певзнер. Він склав 15 схем харчування, які дозволяють нормалізувати надходження поживних компонентів з урахуванням різних медичних показань, стану здоров’я пацієнтів. Грамотно підібраний раціон за схемами Певзнера сприяє ослабленню симптомів захворювань. Нижче ми наводимо перелік відповідності столів за Певзнером і проблем / захворювань організму.

Лікувальні дієти (столи) за Певзнером

Лікувальні столи за Певзнером

  • Стіл 0. Застосовується після проведення хірургічних операцій на органах травлення.
  • Стіл 1 Застосовується під час затихання симптомів виразки шлунка, гастритах з високим рівнем кислотності, проводиться протягом 6-12 місяців після загострення захворювання.
  • Стіл 1а Застосовується під час загострення виразки шлунка, хронічного гастриту з високим рівнем кислотності.
  • Стіл 1б Застосовується під час затихання загострень виразки, хронічних гастритів.
  • Стіл 2 Застосовується під час хронічних гастритів з низьким рівнем кислотності, її відсутності, хронічному коліті, крім періодів загострення.
  • Стіл 3 Застосовується за атонічних запорів.
  • Стіл 4 Застосовується за гострих патологій кишечника і загостреннях в період тривалого рідкого випорожнення.
  • Стіл 4а Застосовується під час колітів з процесами бродіння в органах шлунково-кишкового тракту.
  • Стіл 4б Застосовується під час колітів в період зменшення загострень недуги.
  • Стіл 4в Застосовується при гострих захворюваннях кишечника в момент одужання, коли пацієнт переходить до свого звичайного харчування, хронічних недугах кишечника поза процесами загострення.
  • Стіл 5 Застосовується під час захворюваннь печінки, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів поза періодом загострення.
  • Стіл 5а Застосовується за хронічних панкреатитів.
  • Стіл 5п Застосовується для зниження навантаження на травну систему за рекомендацією лікаря.
  • Стіл 6 Застосовується під час подагри, каменях (з уратів) в нирках та їх виведенні.
  • Стіл 7 Застосовується під час хронічних хвороб нирок, крім ниркової недостатності.
  • Стіл 7а Застосовується при гострих нефритах, інших ниркових патологіях в моменти їхнього загострення.
  • Стіл 7б Застосовується при стабілізації гострого запального процесу різних захворювань (зокрема, шлунково-кишкового тракту).
  • Стіл 8 Застосовується при ожирінні різного ступеня, коли не потрібно спеціального дієтичного раціону.
  • Стіл 9 Застосовується при цукровому діабеті легкого і середнього типу.
  • Стіл 10 Застосовується при патологіях серцево-судинної системи з недостатністю кровообігу I-IIA.
  • Стіл 11 Застосовується при туберкульозі кісток, суглобів, легенів, лімфатичних вузлів, після проведення хірургічних операцій, травм, під час зменшення і нерізкому загостренні недуг, виснаженні організму.
  • Стіл 12 Застосовується при функціональних хворобах нервової системи.
  • Стіл 13 Застосовується під час гострих інфекційних захворювань.
  • Стіл 14 Застосовується при каменях в сечовому міхурі, фосфатурії.
  • Стіл 15 Застосовується під час хвороб, які не потребують складання спеціального раціону.

Завдання дієтичного раціону

Спеціалізовані дієтичні столи передбачають сприятливу дію на організм. Принципи харчування складені з урахуванням специфіки патологій, надання необхідних компонентів для купірування симптомів захворювань.

Вони дозволяють досягати завдань:

  • забезпечення необхідною добовою енергетичною сировиною;
  • регулювання функціональності організму;
  • нормалізація гормонального фону;
  • запобігання і купірування запалень систем організму;
  • запобігання розвитку хронічних форм недуги;
  • запобігання повторного виникнення захворювань;
  • стабілізація функціонування організму, закріплення результатів проведеної терапії.

Рекомендації до складання раціону

Класична схема харчування, запропонована Мануелем Певзнером активно доповнюється і модифікується. Це відбувається завдяки науковим відкриттям і сучасним дослідженням в області дієтології. Фахівцями з харчування розроблений перелік рекомендацій, які дозволяють максимально грамотно складати меню для підтримки нормального функціонування органів травлення і всього організму в цілому. Вони є актуальними не тільки для пацієнтів лікарень, але й для простих людей, які прагнуть налагодити харчування, правильно підходити до приготування їжі.

Для забезпечення ефективності дієти необхідно дотримуватися рекомендацій дієтологів:

  • контроль складу і якості продуктів харчування, калорійності, складу нутрієнтів;
  • застосування в якості приправ мінімальної кількості солі, перцю; гострих продуктів, спецій і прянощів, які негативно впливають на слизові тканини кишечника, сповільнюють терапевтичний процес;
  • виключається смажена їжа;
  • контроль над об’ємом рідини, рекомендується випивати не менше 1,5-2 літрів води;
  • прийом в їжу свіжих овочів, фруктів, ягід, разом з цим необхідно враховувати, що за деяких патологій такі продукти виключаються, тому під час розробки раціону потрібно проконсультуватися з лікарем (дієтолог, нутриціолог);
  • виключається вживання алкоголю;
  • раціон розробляється з урахуванням добової енергетичної цінності продуктів і страв для людей, які перебувають в стаціонарі, вдома, спортсменів;
  • дієтичний раціон передбачається в період загасання загострення захворювань.

Дієтичне харчування за системою доктора Певзнера передбачає допоміжний вплив під час терапії. Грамотно розроблене меню забезпечує можливість поліпшення ефективності терапевтичних заходів, прийому медикаментів. Дотримуватися дієтичного столу необхідно відповідно до рекомендацій лікаря, дієтолога. Під час складання меню важливо враховувати калорійність, необхідну добову енергетичну цінність. Фаховий дієтолог завжди зможе допомогти у складанні правильного раціону.

Джерело: krainau.com