Страви загадкової Японії: правда та міфи
1, Квітень 2021, 15:42 74
Існує думка, що жителі маленької острівної держави загадкового Сходу величезну увагу приділяють не тільки виготовленню їжі, а й її подачі. І це дійсно правда. Прийом їжі тут є справжньою церемонією зі своїми ритуалами. Роль грає не просто виготовлення страви, а й її оформлення. Витончене сервірування, етикет під час приймання їжі – дрібниць для прискіпливих японців не існує.
Що ми знаємо про Японію?
Японія – країна усталених традицій і хитрих церемоній. Ця земля славиться своїми імператорськими палацами, храмами, парками і, звичайно, своєю витонченою кухнею. Правила етикету за столом в цій країні складалися століттями. Ось основні з них.
-
Перед трапезою в Японії подають гостям теплий і вологий рушник. Він називається «осіборі». Він необхідний, щоб протерти руки перед їжею.
-
Перед подачею кожного нового блюда японці звертаються один до одного з побажаннями смачного. Це є свідченням гарних манер. Оскільки, як правило, страв подають чимало, повторюватись доведеться не один раз.
-
Встромлять дерев’яні палички у рис неприйнятно, якщо це не поминальна страва, приготована для померлого. Ще один поминальний ритуал — передавати шматочки їжі паличками.
-
В Японії, згідно етикету, собі першому за столом наливати не можна. Спочатку наливають сусідові. Він повинен жестом показати, що можете і собі налити. Лише після цього можете наповнювати свою чашу чи бокал.
-
Японці не соромляться голосно їсти локшину. Гучне втягування вважається ознакою вдало приготованої їжі.
-
Вставати з-за столу, якщо у вас в тарілці залишився недоїжений рис, нечемно. Японці доїдають страви з рису до останньої зернини.
-
Якщо чоловікам в Японії дозволяється їсти деякі страви руками, то японські жінки їдять виключно паличками.
-
Багато заборон пов’язано з тим, як ви поводитеся з паличками. Японці не пересувають паличками посуд на столі, не вказують ні на що і не кладуть поперек тарілки. Все це вважається поганим тоном.
Японські страви: міфи, які ми звикли вважати правдою
Їжа з загадкової острівної держави підкорила серця багатьох наших співвітчизників. Звісно, з’явились певні міфи про неї. Ми розвінчаємо їх та познайомимо вас із правдивими фактами.
Міф №1. У традиційній японській кухні роли є основною стравою.
Ніхто не заперечує того, що це одна з найпопулярніших страв японської кухні. Але поширились у світі вони завдяки американцям і європейцям. Саме популярність ролів в усьому світі спровокувала бурхливий розвиток цього напрямку кулінарії вже в самій Японії. Проте, мало хто знає, що для традиційної їжі Японії характерні різноманітні страви з рису, багато салатів та супів.
Міф №2. Суші можна їсти лише паличками
Це не зовсім так. Для японців нормально взяти суші у руку та вмочити їжу у соус. Але треба трохи занурити у соус тільки той бік, який покритий рибою.
Правила етикету допускають брати суші рукою і вмочати їх в соєвому соусі.
Міф №3. Якщо шматочок великий, його можна відкушувати.
Японці так не роблять. Навіть дуже великі шматки суші, кладуть їх до рота цілими. Інакше ви порушите етикет прийняття їжі.
Міф №4. Чайові в Японії
Японія відносно недавно відкрила свої кордони для зовнішнього світу. Тому не всі європейські традиції там прижилися. Через це не здумайте залишати японцеві в ресторані чайові. Це порахують образою. Тут їх залишати не прийнято. Якщо ви раптом залишите чайові за звичкою, не дивуйтеся, якщо офіціант наздожене вас і поверне гроші.
Виконуючи ці правила, ви можете вважатися знавцем японського етикету. Тепер варто лише замовити суші в Черкасах від Кілограм Суші Проджект та насолоджуватися цією стравою уже з усими необхідними знаннями. Вдалої японської трапези!