До кінця року в Україні подешевшають три популярні продукти: на чому зможемо заощадити

nick 19, Листопад 2022, 13:14 22226
До кінця року в Україні подешевшають три популярні продукти: на чому зможемо заощадити

До кінця поточного року в Україні значно подешевшає кілька найпопулярніших продуктів. Зокрема, більш доступною стане гречана крупа, курячі яйця та борошно. Чому і наскільки знизяться ціни на ці товари?

Як розповіла аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин, найбільше до кінця грудня 2022 року подешевшають гречка та яйця. Тобто саме ті продукти, які цього року стали рекордсменами щодо зростання цін. Але головною причиною їхнього подорожчання був дефіцит, а цю проблему українським аграріям практично вдалося вирішити.

До кінця року в Україні подешевшають три популярні продукти: на чому зможемо заощадити

За рахунок збільшення посівних площ під гречку в Україні зібрали добрий урожай цієї популярної крупи. Досить не лише на власне споживання, а й навіть на експорт. Тож ціна на гречку вже почала поступово знижуватися.

З курячими яйцями ситуація аналогічна. З початку війни постраждали кілька великих птахоферм і виробничі потужності довелося знизити. Але зараз на вітчизняних птахофермах вже звикли до роботи в умовах війни і почали збільшувати поголів’я курей-несучок. Тому до кінця року вартість курячих яєць може і не досягне довоєнних показників, але цей продукт точно перестане бути діркою у бюджеті українців.

Ще один топовий товар, ціна якого скоро знизиться, назвала завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку «Інституту аграрної економіки» Інна Сало. Вона анонсувала здешевлення муки та інших продуктів переробки зерна. Ціни на цю групу товарів знизяться приблизно на 5%.

Раныше ми писали, що у Києві різко подорожчало житло.