НАЗК вперше не допустили до перевірки – на “Енергоатом” складено акт

consaidin 18, Серпень 2020, 19:19 2378
НАЗК вперше не допустили до перевірки – на “Енергоатом” складено акт

Представники Національного агентства з питань запобігання корупції не змогли потрапити на державне підприємство “Енергоатом” для проведення позапланової перевірки. Таке, в практиці Нацагентства трапилося вперше.
Про це повідомляє “Думка”, із посиланням на пресслужбу НАЗК.

Зараз відомство очікує пояснень від “Енергоатому”.

У НАЗК повідомили, що до них надійшли численні повідомлення від громадських організацій, нардепів, фізичних осіб та ЗМІ про підозри порушень на Енергоатомі. Тому вирішено було провести антикорупційну перевірку підприємства.

Та в результаті, фахівців Нацагентства «просто не пустили на територію компанії», зазначають у відомстві. Тому у НАЗК було складено акт про недопуск до перевірки, який підписав т.в.о. президента підприємства Петро Котін. Тепер до нього внесуть відповідний припис.

У відомстві додають, якщо недопуск повториться вдруге, то на компанію буде складений адмінпротокол про невиконання законних вимог НАЗК.

Слід зауважити, що це перший випадок, коли НАЗК не допускають до проведення перевірки. Через це, можна припустити, що на підприємстві відбуваються системні порушення в організації роботи щодо запобігання корупції.

«Прояви цих порушень можуть впливати на інтереси 35 тисяч працівників цього підприємства та безпеку всієї галузі атомної енергетики», — зазначили у відомстві.

Чому НАЗК вирішило перевірити “Енергоатом”?

Офіційної інформації немає. Та, 14 серпня у Центрі економіко-правових досліджень повідомили, що НАЗК вирішило призначити позапланову перевірку на “Енергоатомі” у зв’язку з їхнім зверненням. Деталі вони не розкрили.

Також, 16 липня, у програмі «Схеми: корупція в деталях», згадувався “Енергоатом”. Зокрема те, що “Центренерго” заробляє мільярди гривень на енергетичному ринку за рахунок експлуатації атомних електростанцій, завдаючи збитків державному “Енергоатому” й іншим компаніям цієї сфери.

Слід зазначити, що “Енергоатом” являється оператором усіх чинних атомних електростанцій в Україні та забезпечує понад 50% генерації електроенергії в країні.