У казні грошей немає:- Данилюк

consaidin 14, Травень 2020, 12:20 246
У казні грошей немає:- Данилюк

Україні необхідна підтримка від Міжнародного валютного фонду, Світового банку та інших міжнародних партнерів, щоб подолати кризу, заявив ексміністр фінансів України, колишній секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Данилюк.

В України немає грошей, щоб самостійно подолати наслідки економічної кризи, спричиненої пандемією коронавірусної інфекції. Таку думку в інтерв’ю “Фактам” висловив колишній міністр фінансів України, екссекретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Данилюк.

“Я заявляю абсолютно відверто й обґрунтовано – грошей у казні немає. А скорочення витрат на медицину і соціальні статті зараз просто неможливе. І кожну гривню в бюджеті, зокрема міжнародну допомогу, необхідно використати максимально ефективно”, – зазначив він.

За словами Данилюка, щоб подолати кризу, Україні “треба якомога швидше отримати міжнародну підтримку від МВФ, Світового банку тощо”.

“На цьому етапі в держави просто немає інших варіантів. Саме для таких важких ситуацій ці організації і було створено. Зараз приблизно 100 країн звернулися до них по підтримку. Серед них і порівняно успішні до останнього часу”, – підкреслив ексглава Мінфіну.

Він додав, що отримані кошти необхідно направити на підтримку споживчого попиту.

“Навіть якщо прибрати всі карантинні обмеження, попит буде стримуватися низькою купівельною спроможністю. Відповідно, це буде гальмувати розвиток економіки. Саме тому наразі країни Заходу інвестують кошти в підтримку попиту. Наприклад, тим, хто втратив роботу, держава компенсує до 80% зарплати під час карантину. Там чудово розуміють: якщо економіка увійде в піке, вивести її буде дуже складно і дорого”, – підсумував Данилюк.