Cava: благородне ігристе з родючих долин Каталонії

ДУМКА 30, Травень 2024, 05:59 11
Cava: благородне ігристе з родючих долин Каталонії

Іспанці відомі в усьому світі як любителі тихих вин, особливо tinto – червоних сухих. Однак, у цій чудовій країні виробляють навіть ігристі сорти. У статті йтиметься про один із найвідоміших видів шампанського, батьківщиною якого є самобутній північно-східний регіон Каталонія.

Ми розповімо читачам про історію, секрети виробництва та найбільш популярні сорти. Ті, хто вже захотів спробувати, можуть зараз купити шампанське Кава в інтернет-магазині maudau.com.ua.

Багата насичена історія

Ця культова марка була створена в кінці позаминулого століття власником невеликої виноробні Доном Хосе Равентосом. Він подібно до алхіміка сміливо експериментував з технологіями та рецептурами, в результаті чого вийшов улюблений у різних куточках планети класичний сорт ігристого Cava. Через 10 років від дня презентації незвичайного для цих земель напою його почали експортувати в інші країни у великих обсягах.
До речі, каталонською слово Cava означає «печера». Така назва бренду була обрана не просто так, бочки з вином Хосе дбайливо зберігав у прохолодних та вологих глибоких льохах, що нагадують печери. Бренд офіційно був зареєстрований лише 1970 року, щоб виділятися на тлі численних французьких та італійських виробників вина з бульбашками.
З 1986-го року найменування Cava можуть носити лише ігристі, вироблені в одному із 159 визначених регламентом муніципалітетів Іспанії. Понад 90% класичної «Кава» сьогодні виробляють на берегах невеликої річечки Ебро.

Технологічні секрети

Шампанське цієї категорії роблять із кількох сортів винограду, що вирощуються на обласканих сонцем плантаціях Каталонії: Парельяда, Гарнача, Макабеу, Шарелло, Трепата.
Саме вони дозволяють отримати божественний фруктово-ягідний купаж і такий приємний оку відтінок. Виробничий процес також визначено регламентом, проте місцевим виноробам дозволяється втілювати власні оригінальні ідеї. Більшість сортів виготовляють за традиційною технологією.
Стадія первинного бродіння відбувається у дерев’яних чи залізних бочках, а дозріває благородне вино у скляних пляшках на складах виноробні. Термін витримки найчастіше значно менший у порівнянні з французькими та італійськими різновидами ігристого. Шампанське цієї категорії від найкращих брендів можна замовити у маркеті Маудау.

Найбільш популярні сорти

Існує класифікація за терміном витримки:

  1. Cava. Найдешевший класичний варіант. Період витримки зазвичай до 9 місяців. Може бути рожевим чи білим, міцність напою у діапазоні 10-12%.
  2. Reserva. Вино витримується щонайменше 15 місяців. У купажі можуть відчуватись горіхові або квіткові відтінки.
  3. Gran Reserva. Термін витримки може досягати трьох років. У цій категорії лише вінтажні брути, виготовлені з одного сорту винограду.
  4. Paraje. Ці елітні шампанські вина витримують понад 4-5 років і за правилами мають бути виготовлені лише із власної сировини виноробні.

Популярні в Україні бренди ігристого вина Cava: Mistinguett, Castillo Perelada, Segura Viudas, Serra Jaume, La Vida al Camp, Guilera.