В Офісі президента розглядають питання введення в Україні “продуктових карток”
9, Січень 2022, 15:54 1091
Інфляція в сировинній продовольчій групі товарів в 2022 році може скласти від 10% до 20%, що призведе до інфляційного стрибка до 8-10% і, в свою чергу, зажадає антикризових заходів. Серед іншого розглядається питання про введення в Україні “продуктових карток”.
Про це заявив радник президента України Олег Устенко, передає “Думка“.
“Базовий прогноз на 2022 рік, який мені здається найбільш реалістичним, – це збільшення цін на сировинну продовольчу групу (зерно, цукор, какао та інше) від 10% до 20%. Враховуючи, що продовольча група в українському споживчому кошику більш ніж вагома – майже 50%, таке збільшення цін може стати серйозним інфляційним шоком”, – повідомив він.
За його словами, зростання інфляції-серйозний ризик і для всього світу, і для України. Ця проблема не буде знята з порядку денного і в 2023 році. “У нашому випадку 20%-ний ціновий шок по продовольчій сировинній групі може привести до інфляційного стрибка від 8% до 10%”, – вказав він.
При цьому він пояснив, що ситуація на ринку продовольства динамічна, оскільки пов’язана з ризиками. “Поточний рік-рік серйозних інфляційних викликів, так як ми спостерігаємо високий рівень інфляції в основних емісійних центрах. А ми фактично імпортуємо цю інфляцію з емісійних центрів. Динаміка інфляції по сировинній, особливо продовольчій, групі очікується в бік збільшення, що, звичайно, вдарить по гаманцях людей не тільки в Україні, але і по всьому світу”, – сказав Устенко.
В якості антикризових заходів можуть розглядатися різні доплати незахищеним верствам населення, в тому числі виплати за аналогією з нині діючою програмою “Єпідтримка”, в рамках якої вакциновані українці можуть отримати 1 тис.грн і витратити її на конкретні цілі.
“В ОП позиція більш ніж чітка: перш за все повинні отримати підтримку найбільш вразливі і незахищені верстви населення. Яким чином-варіанти будуть розглядатися. Це можуть бути як додаткові виплати для компенсації зростання цін, так і введення food stamp в системі “дія” – так званих “продуктових карток”.
За його словами, базовий сценарій зростання інфляції, який розглядає ОП, це інфляція на рівні 7% в 2022 році.
“Національний банк виставляє інфляційну мету на 5% + / – 2%. Таким чином, максимально допустимий рівень інфляції – 7%. Але ситуація залежить не тільки від України, а й від зовнішніх шоків”, – зазначив Устенко.
А ось ідею з тимчасовим встановленням нульової або зниженої ставки ПДВ на продукти харчування радник президента вважає ризикованою і невиправданою, так як такий крок може спотворити конкуренцію на ринках і спричинить додаткові витрати на адміністрування.
“У наших умовах це додатковий ризик для економіки. У підсумку може виявитися, що економічний ефект від цього не такий, як здавався на етапі розрахунку”, – уклав він.