Вчені з Франції відтворили хліб, який їли стародавні єгиптяни

Володимир Маркопольский 22, Березень 2021, 17:54 141
Вчені з Франції відтворили хліб, який їли стародавні єгиптяни

Вчені з Франції зуміли відтворити рецепт стародавнього хліба, використавши доступні сьогодні продукти — в тому числі-дуже рідкісний сорт пшениці.

Питання про те, як єгиптяни пекли хліб близько 4500 років тому, багато років цікавило вчених. Дослідниця з Франції вирішила в буквальному сенсі взяти справу в свої руки і розкрити багатотисячолітню техніку випічки хліба. “Виробництво хліба в Єгипті для фараонів добре задокументовано, зокрема, за допомогою зображень обробки харчових продуктів, які є частиною прикраси елітних гробниць Старого і Середнього царства, і так званих форм для хліба-керамічного посуду, знайденого у великій кількості на археологічних розкопках”, – розповіла доктор Аделіна Бетс з університету Сорбонни в Парижі.

БЕТС розпочала свій проект, який був частиною її докторської дисертації, з аналізу іконографії. За часів Стародавнього царства (2750-2250 рр.до н. е.) більшість зображень, зазвичай присутніх в похованнях, можна було розділити на три категорії: нагрівання форми у вогні, видалення її і заливка рідини всередину. За часів Середнього Царства форми нагрівали в каміні, а потім заповнювали напівтвердим тестом.

Для своїх експериментів археолог вирішила розігріти і випекти хліб у відкритих вогнищах в неглибоких ямах. «Для всіх експериментів кілька форм для хліба були виготовлені або в Обеші (Бельгія), або в Айн-Сухне (Єгипет), кожен раз з використанням місцевої глини. В якості гарту використовували свіжий ослячий гній і гравій. Кераміку обпалювали у відкритих камінах при температурі від 850 до 950 ° C», — зазначила вона.

Хоча протягом тисячоліть хліб був основним продуктом харчування людини, конкретний рецепт, використовуваний єгиптянами в той час, не був відомий. Органічні знахідки на відповідних археологічних розкопках показали, що в той час оброблялися два види зерна: звичайний ячмінь і пшениця сорту еммер. «Було необхідно попрацювати хоча б з одним з цих рослин, які сьогодні в світі дуже рідко вирощуються. Тому р. Фейя, фермер-пекар і фахівець з сортів “Старої пшениці”, був запрошений взяти участь у цьому дослідницькому проекті. Він надав органічну муку “чорний еммер”. Ця крупа використовувалася у всіх експериментах”, – зазначив Бетс.

Читайте також: Вчені пояснили, звідки на Землі з’явилася вода

Також неясно було, яку закваску використовували тисячоліття тому. «У зв’язку з відсутністю надійних даних про використання дріжджів і закваски в поєднанні з конічними формами Середнього царства, я вирішив провести кілька тестів з використанням закваски Triticum monococcum», — додала вона.

Дослідник провів кілька експериментів з різними сумішами, температурами і рівнями вологості з метою отримання ” ідеально спеченого хліба (без слідів обвуглювання або напівзапеченого кашоподібного виду), який відмінно відокремлювався б від кераміки, не ламаючись».

В ході дослідження було вироблено 54 буханки хліба. Після декількох спроб найвдалішим виявилося тісто такого рецепта: 1 кг.100% висівок чорний еммер, 15 гр. солі, 170 гр. закваски Triticum monococcum і 750 гр. вода.

Техніка має на увазі покриття внутрішньої частини конічних форм для хліба шаром дрібної піщаної глини, нагрів форм в горизонтальному напрямку і попереднє формування тесту в подовжені шматочки. «Відповідно до певних іконографічними уявленнями, форми розташовувалися в шаховому порядку і рухалися регулярно (кожні п’ять хвилин для підтримки ритму і температури), позиціонуванню сприяла конічна форма кераміки», — додала Бетс.

Як повідомила дослідниця, після 60 хвилин випікання при температурі від 100 ° C до 120 ° C тісто повністю випіклося. В процесі випалу хліб трохи відокремився від кераміки і утворилася кірка зовні. Усередині, завдяки заквасці, утворилися щільні стільники, що дозволяють добре розподіляти гаряче повітря під час випічки.

Новини за темою: