Українським школярам розробили 160 страв, які скомбіновані в повноцінні прийоми їжі

ДУМКА 24, Травень 2021, 20:49 129
Українським школярам розробили 160 страв, які скомбіновані в повноцінні прийоми їжі

У понеділок, 24 травня, відбулася презентація плану заходів з реформування системи шкільного харчування та представлення оновленого меню.

Захід пройшов за участю міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, заступника Міністра економіки України Сергія Глущенка, голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Владислави Магалецької та шеф-кухаря, ідеолога проекту зі зміни культури харчування CultFood Євгена Клопотенка.

“Мінекономіки робить все, щоб харчування дітей у школах було безпечним, смачним і корисним. Ми переглянули вимоги до організації харчування в шкільних установах. Тепер регулювання зазначеної сфери стало сучасним і європейським, а вимоги до безпеки організації харчування були посилені. Здорове харчування в українській школі-це важливо не тільки для дітей та їх батьків, а й для будь – якої справжньої європейської держави», – сказав заступник Міністра Сергій Глущенко.

З цією метою було розроблено та затверджено:

Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих в закладах загальної середньої освіти.

Методичні вказівки з розробки, впровадження та використання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів і контролю в критичних точках, в навчальних закладах.

Методичні рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в навчальних закладах.

Засновник соціального проекту “Нове шкільне харчування «зі зміни культури харчування» Cult Food” Євген Клопотенко представив зразкове 4-х тижневе меню школяра. Учасники отримали можливість продегустувати страви з оновленого шкільного меню разом з 4-класниками під час обіду.

“Найголовніше-те, що дозволили спеції. Це зробить смак їжі різноманітним. Фруктів, овочів і м’яса стане більше. Плюс, зменшили кількість жиру, цукру і солі. Тобто тепер в школах не будуть наздоганятися калорійністю за допомогою неадекватної кількості масла і хліба і їжа буде здоровою», – розповів Клопотенко.

Він додав, що українським школярам розробили 160 страв, які скомбіновані в повноцінні прийоми їжі, що не повторюються протягом місяця.

“Школам тепер не треба самим складати меню. Все вже є. З рецептурами і розрахунками калорійності. Найголовніше: це страви української (не радянської) і світової кухні. Щоб українці з дитинства їли шпундру і знали, що це їхня національна страва. Світова кухня-розширити кругозір школярів. Тобто їжа в їдальні – як частина освіти, і це мій головний меседж. Також ми окремо додали безглютенові позиції”, – сказав Клопотенко.

До нового навчального року меню будуть рекомендовані на офіційному рівні. Тому школам не потрібно буде кожен раз узгоджувати їжу, яку вони збираються готувати. Рецепти найближчим часом будуть у вільному доступі.