Хіральні молекули можуть пролити світло на темну матерію,- вчені Марбурзького університету

consaidin 8, Лютий 2021, 20:11 174
Хіральні молекули можуть пролити світло на темну матерію,- вчені Марбурзького університету

Вчені з Марбурзького університету (Німеччина) з’ясували, що вивчення спектрів хіральних молекул може дати важливу інформацію про невідомі складові нашого Всесвіту. Їх теоретичні розрахунки дозволили запропонувати експеримент, який або дасть темній матерії «проявитися», або призведе до суттєвих обмежень існуючих космологічних моделей.

Результати цього дослідження опубліковані в журналах Phys. Rev. Lett. і Phys. Rev. A., інформує Думка.

Для постановки такого експерименту було необхідно ретельно підібрати хіральні молекули-ті, які мають дві нетотожні дзеркальні форми, що відрізняються один від одного як права рука від лівої.

Стандартна космологічна модель, заснована на загальній теорії відносності Ейнштейна, стверджує, що видима матерія становить приблизно 5% від загальної щільності енергії у Всесвіті. Передбачається, що більша частина матерії існує у вигляді темної матерії (ТМ), яка необхідна, щоб утримати Всесвіт від розльоту.

В даний час існує дуже мало достовірно відомих даних про темну матерію, але є безліч теорій про її склад, починаючи від реліктових чорних дір і закінчуючи надлегкими, поки не відкритими елементарними частинками. Яскравим прикладом цієї загадкової складової Всесвіту є виявлена в 2015 році масивна Галактика Dragonfly 44.

Вважається, що вона майже повністю-на 99.9% – складається з темної матерії. Багато теорій передбачають, що темна матерія включає в себе надлегкі частинки, взаємодія з якими порушує просторову парність (Р), тобто дозволяє відрізнити «право» і «ліво». У макроскопічному світі, який ми бачимо навколо себе, поділ на “право» і “ліво” виглядає природним, але для мікросвіту воно аж ніяк не очевидно. Справа в тому, що поняття «право» і «ліво» втрачають сенс у фундаментальних взаємодіях, за одним винятком – слабкої взаємодії. Саме воно, згідно з розрахунками вчених, допоможе пролити світло на темну матерію. Вплив надлегкої темної матерії на електрони двох дзеркальних форм хіральної молекули – як результат слабкої взаємодії-може “проявитися” в спектроскопічних експериментах.

Розрахунки німецьких вчених показали, що експерименти з ретельно обраними хіральними молекулами можуть або дати вказівку на існування надлегкої р-непарної форми темної матерії, або істотно обмежити відповідні теоретичні моделі.

Співавтор роботи з Марбурзького університету, професор Роберт Бергер зазначив, що розрахунками теоретиків вже зацікавилася Французька експериментальна група Бенуа Дарки з Інституту Галілея при університеті Сорбонни.

Ми вже писали, що вчені розкрили таємницю невідомого космічного об’єкта за допомогою платформи розподілених обчислень Einstein@Home.

Останні новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Останні новини
Всі новини

Блоги